Indirect speech
Το Indirect speech αποτελεί συνέχεια της ερευνητικής μας αναζήτησης γύρω από τη σχέση ήχου και κίνησης.
Το σώμα της χορεύτριας που αντιδρά άμεσα στο ηχητικό ερέθισμα, που μόνο αυτή λαμβάνει από ακουστικά, συνδέει στα μάτια του θεατή το χορό της με ένα νέο ηχητικό σύνολο, το οποίο παράγεται από το κοστούμι, που αποτελούμενο από διαφορετικά υλικά, παίρνει το ρόλο ενός μουσικού οργάνου.
Χορογραφία: Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Ερμηνεία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη & Ελίνα Πούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Wolfy Funk Project
Παραστάσεις:
Απρίλιος 2015: Φεστιβάλ Scale 1:100, Σύγχρονο Θέατρο, Αθήνα
Μάρτιος 2015: Από Μηχανής θέατρο, Αθήνα
Ιούνιος 2014: 13ο Φεστιβάλ Σωματείου Χορογράφων, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα
Actual wording
Το Actual wording είναι το αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας χορού Carnation, η οποία αφορά στην άμεση μετάφραση του ήχου σε κίνηση και του αντιληπτικού αποτελέσματος που αυτή παράγει, κάτω από μια πολύ συγκεκριμένη συνθήκη: οι θεατές δεν έρχονται σε επαφή με τον ήχο, σε αντίθεση με τις χορεύτριες, που διαμέσω ενός δέκτη και ακουστικών, λαμβάνουν από έναν πομπό κοινό ηχητικό σήμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μελέτη και η ανάδειξη όχι μόνο μιας κίνησης που έπεται του ήχου, αλλά και της ανεξαρτησίας αυτών των δύο (ήχου και κίνησης), της ρήξης δηλαδή της παραδοσιακής αλληλουχίας τους. Μουσική και χορός, κίνηση και γλώσσα, παύση και συνέχεια, ήχος και σιωπή, επαφή και απόσταση είναι τα δυναμικά σημεία που ορίζουν τα εργαλεία δημιουργίας μιας διπλής χορευτικής παρτιτούρας. Στη μια της εκδοχή, αυτή των χορευτών, η κίνηση εξαρτάται από τον ήχο. Οι χορεύτριες αυτοσχεδιαστικά αντιδρούν στο ηχητικό περιβάλλον της ταινίας Ο θυρωρός της νύχτας, η οποία έχει επιλεχθεί για την μουσική της ποικιλομορφία, που δεν αποτελεί απλή παράθεση διαφορετικών μουσικών στυλ, καθώς και για την έντονη εναλλαγή διαλόγων που τη χαρακτηρίζει. Στη δεύτερή της εκδοχή, αυτή που παρακολουθεί το κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης, κίνηση και ήχος αναπτύσσουν μια εντελώς άλλη σχέση. Ενώ η κίνηση είναι συνεχής και οι στάσεις αντιστοιχούν σε ηχητικές παύσεις ακολουθώντας με ακρίβεια το ηχοτοπίο της ταινίας, ο ήχος που το κοινό ακούει δεν θα είναι ενιαίος- όπως στην περίπτωση των χορευτών. Θα λειτουργήσει στιγμιαία ως ένδειξη της πηγής της κίνησης και στον υπόλοιπο χρόνο της παράστασης θα απουσιάζει με αποτέλεσμα να καταρρέει όποια αίσθηση ηχητικής αφηγηματικής συνέχειας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αποφεύγεται η περίπτωση δημιουργίας μιας περιγραφικής σχέσης, αλλά θα επιτρέπεται στο κοινό η υπόθεση ενός ηχητικού τοπίου που θα πηγάζει από το ερέθισμα της κίνησης.
Ομάδα Carnation
Χορογραφία-ερμηνεία: Ηρώ Αποστολέλλη, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου
Σχεδιασμός φωτισμών: Χρήστος Τζιόγκας
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη, Ελίνα Πούλου
Επιμέλεια ήχου: Σταμάτης Λεκάτης
Εκτέλεση φωτισμών: Αννέτα Στεφανοπούλου
Συγγραφή κειμένου: Αλέξιος Παπαζαχαρίας
Σχεδιασμός flyer: Άννα Αποστολέλλη
Ακούγονται αποσπάσματα από:
Dance of the Furies/ Ορφέας και Ευριδίκη, G.W. Gluck
Wenn ich mir was wünschen dürfte/ Marlene Dietrich, σε εκτέλεση της Charlotte Rampling
Ντουέτο των Παμίνα-Παπαγκένο, Πράξη Α’/ Μαγικός αυλός, Wolfgang Amadeus Mozart
Παραστάσεις:
Μάιος 2012, 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Θέατρο Αργώ
Ιανουάριος 2013, Millennium After Festival, Πολιτιστικό Κέντρο "Ακαδήμεια"
Μάιος 2013, Queer Festival, Θέατρο Εμπρός
Was it me?
Δημιουργία & ερμηνεία: Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη- Ρωσσέτου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Visuals: Κυριάκος Γιαννάτος
Μουσική:Bela Bartok ‘The miraculous mandarin’, Magnetic Fields ‘For we are the king of the boudoir’, Steve Reich ‘After the war’& ‘Eight lines’
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Σκανδάμης
To was it me? είναι μια σπουδή πάνω στην τύχη και στο πως αυτή μπορεί να καθορίσει το χώρο, το χρόνο, την αλληλουχία των δράσεών μας και συνεπώς τις σχέσεις.
Επινοήσαμε διαφορετικά συστήματα, όπως για παράδειγμα συνδυασμούς κληρώσεων, δίνοντας στην τύχη τον ρόλο του παράγοντα που καθορίζει κάθε φορά κάποιο συστατικό της δομής, πχ το χρόνο ή το χώρο μιας δράσης. Ύστερα εφαρμόσαμε σε αυτά τα συστήματα δεδομένα, αφήνοντας έτσι την τύχη να αποφασίσει και να διαμορφώσει την πορεία τους. Επιλέξαμε να μην δημιουργήσουμε οι ίδιοι τα δεδομένα αυτά, αλλά να χρησιμοποιήσουμε ήδη υπάρχοντα, με αποτέλεσμα η προσωπική μας εμπλοκή να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Χαρακτηριστικά στην περίπτωση της κίνησης, το υλικό προέρχεται από το χορό μικρών παιδιών από ένα βιντεοσκοπημένο μάθημα.
Παραστάσεις:
Ιούλιος 2010, φεστιβάλ ‘in-progress’ του στούντιο ‘Κινητήρας’
Ιούνιος 2011, 1ο φεστιβάλ σύγχρονου χορού Θεσσαλονίκης
Ιούλιος 2011, παραγωγή Carnation, χώρος τέχνης 14η μέρα